torsdag 29 oktober 2015

"Blommig fredag"/Färgbomb

Pioner, rosor och dagliljor får representera min tolkning av"Färgbomb" som är fredagens tema hos: http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/. Öppna den länken till fler färgbomber!

Den röda pionen är 'Buckeye Belle', den trivs fint här. har sällskap av aklejan 'Ruby Port' och en mörkbladig Clematis recta.

Rosen 'Great Western' som blommat länge och mycket rikligt.

Hemerocallis 'Backdraft'.

Hemerocallis 'Red Suspender' showade i somras med 'American Revolution' som närmaste granne och ''Pink Damask' i lite mildare färger.

'Backdraft' igen. Den där till vänster har också ett namn....återkommer om det. Kan det vara 'Heavenly Starfire månne?


Avslutas av den enda frökapseln av den kaukasiska pionen (t.v) bredvid en av svavelpionens. Många fler fröer i den enda än alla av svavelpionens tillsammans.

Efter helgen är det dags få bort den lilla benbiten ur min axel. Sällan har väl "Äntligen" passat bättre.
Har idag räfsat löv så gott det nu går. Huvva så svårt det är att göra det med knappt halv funktion på ena armen. Är nöjd ändå. Ihopsamlade kommer de att bli finfin lövmylla såsmåningom. Det kan aldrig bli för mycket av den varan för trädgården!

Trevlig helg alla!
/Anette

söndag 25 oktober 2015

Skördat till slut

Påmindes i morse när jag läste här http://rostochradisor.blogspot.se/2015/10/i-sakert-forvar.html om morötter att just ja, det finns att skörda, om det nu blev något.
Dagens göromål blev attse till att få det gjort.
Skörden:

Oskördade frukter av mitt amerikanska fotblad. Har sått den en gång som indiskt fotblad, även spritt fröer under felaktigt namn.
Någon verkar ha smakat av den här ser det ut som. Inte att rekommendera för den är giftig. Bakom ser jag en gullviva som jag missat, hu så många frön den spridit. Det finns redan för många gullvivor i rabatten.

Gullbandgräset lyser upp tillvaron. Smällspireor i bakgrunden. Den närmaste är skönheten 'Amber Beauty' som alltid får besökares uppmärksamhet.

Förmodar att detta är årets sista ros. 'Nevada' bjuder på en brun kant till en gräddvit blomma. Ibland tonar den åt gult, ibland åt rosa.

Sista arbetsveckan kvar innan operationen, nedräkning pågår. Fast först blir det sämre innan det blir bättre.
Har laddat upp med böcker att läsa, några till finns beställda på biblioteket. Så ska jag väl kunna göra småsaker här hemma, utan att blanda in axeln, jobb vid datorn mm.
Främst kommer tiden att gå åt till rehabövningar.

Ha en skön söndagskväll, denna långa oktoberdag!
/Anette

torsdag 22 oktober 2015

"Blommig fredag"/Plötsligt händer det

Frosten har gjort sin entré.
På gott.
Trädgården behöver sin vila.
Mina tankar ska bollas hit och dit och mogna under vintern.

Så kan det vara ganska vackert också, inte längre så tidigt för solen dröjer innan den värmer bort isen. Innan dess har jag gått runt på nya tomten och provat hur det blir om man drar upp en rak gångväg upp emot ett växthus...
Nya tomten ligger i direkt naturlig anslutning till den här "gamla". Går från 1500 till 2400 kvm. Finns stor anledning att återkomma många gånger i framtiden till den här delen.
Vid nästa frost ska jag göra andra mönster och samla på mig olika idéer.








Inne upptäcker jag att en av mina fåtal krukväxter har en blomma. Inte världens vackraste men det gör inget, gillar den ändå.

Fler "Plötsligt händer det" hittar ni här:
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Ha en skön oktoberhelg alla!
/Anette

tisdag 20 oktober 2015

Fann en brunn till!

Mycket riktigt, det vi anade skulle vara en brunn på nya tomten, visade sig vara en brunn.
När mossa och gräs var bortspettat, kanten grävd var det läge att ta bort locket...

Det är helt ok att ha fått en till brunn på gården. Har inget alls emot det;))
Troligen sätter vi dit en gammeldags vattenpump, en sådan som man pumpar för hand, vid den här.

Den första brunnen blev trädgårdsbevattningsbrunn. Syntes inte under snön när vi köpte gården.

I den stora krukan har jag tagit bort den kaukasiska fetbladet som var helt invaderad av murreva. Täckte med ett rejält lager tidningar och fyllde upp med jord. Planterade ner flera andra fetbladsväxter och hällde på massor med smågrus.

Ha en skön fortsättning på veckan alla!
/Anette

fredag 16 oktober 2015

"Blommig fredag"/Sommarens största njutning

Välja ut några bilder som representerar tema "Sommarens största njutning", kändes närapå omöjlig. Lite bläddrande och det här är de som passar in:

Försommar i maj med narcissfrosseri. Lång blomning tack vare kylan. Binder ihop våren och sommaren. När den sista narcissen blommar då är sommaren här.

 Lång blomning av buskpionerna i juni. De flesta har vita blommor, ett par har rosa.

'Susan', magnolian som aldrig varit finare än i år. En av de första rabatter jag fixade till. Tyckte det blev några snäpp bättre med magnolia jämfört med druvfläder. Praktlysing ersättes med svavelpion osv.
På våren är det här som många lökar blommar, med förgätmigej och gullviva som sällskap.

Den allra, allra största njutningen i somras för mig var att bli farmor igen, i slutet av juni kom denna guldklimp. Helt otroligt, underbart roligt, nästan ofattbart!

Juli och rosornas stora uppvisning. Rosen 'Agnes' är oerhört taggig och lite storkbent, men det ser jag inte för blommorna är så underbara. Intill sig har hon ljusblå Amsonia ciliata med små stjärnblommor och en med mycket stora stjärnor i mörkare blått klematisen 'Fujimusume'. Det blå till vänster är en kungsnäva.
 I augusti var blev det av med växtmarknad i Borlänge på Sta:s riksmöte. En kul upplevelse!

Eftersom jag i sommar inte kunnat rota runt i trädgården med grävningsprojekt blev att sitta och titta. Nåja, suttit har jag gjort tidigare också, kanske inte lika ofta och länge. Såsmåningom kom fjärilarna, alltid lika njutbara. De tycker om min lavendel och många andra växter.


Allt regnande gjorde växtligheten ymnig. En kvällsvy från balkongen. På avstånd syns inte allt jag ligger efter med...


Rekordtidigt fick jag för ett par dagar sedan en förfrågan om trädgårdsvisning nästa år. Kul, ser redan fram emot det. Närhelst de väljer att komma ska både jag, min axel, hand och hela trädgården vara i fin form.

Fler bidrag hittas här"
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Trevlig helg alla!
/Anette


onsdag 14 oktober 2015

1000 frön

Lugn sysselsättning har gällt i många dagar. Förkylning på andra veckan nu. Idag känns det äntligen lite bättre. 
Frön i mängder har torkat en tid, här har varit fullt med fat och skålar. Bland de störst är buskpionernas frön. De flesta är nu inskickade till Sta. Det blev 47 sorter i år. 
Ändå hade jag tänkt låta bli samla frön. Regnandet gjorde skörden dålig, särskilt av de tidigaste mogna. Det dröjde därför en tid innan jag satte igång.

Det finns ännu gott om frön kvar på buskarna.

Rekordmånga klasar på vindruvsplantorna. Åt mycket, men det var gott om druvor kvar när frosten kom...



En dag samlade jag ihop ett exemplar av att som blommade just då. Det blev en hel del, men skicket på blommorna är ju lite chanserade.

/Anette

fredag 9 oktober 2015

"Blommig fredag"/Sommarens projekt


Spretigt, trassligt, mjukt och lovande med tillförsikt inför framtiden, som dessa fröer från fjädergräset får representera denna sommar som var.
Eftersom hand- och axelproblem rådde blev det mer av att se och ta in det aktuella i trädgården än att gräva och rensa. Projekten fick vila och istället blev det för mig att se och njuta och blunda för det som inte blev gjort. 
En som "alltid" är snyggast när tiden prioriterats till annat är den småblommiga hästkastanjen i juni. Dagen efter hade den rest upp sina blad. Läckrast med så här nykläckta blad.


Dofter av nybakat har ofta lagt sig över trädgården, skvallrandes om inneprojekt...

Har sedan i somras bakat mitt bröd med hjälp av surdeg. Resultatet blir bättre för varje gång. Nåja, ibland blir det pannkaka...
Spännande att få till jästid, arbetsinsats och mjölmängd så allt stämmer. De blir goda men för lite mjöl eller för lite arbetad gjorde att de ibland faller ihop när de tas ut.
Degränder verkar jag ha fått bukt med. Beror på bättre koll på temperatur, tid och placering i ugnen.
Här är en som jag är helt nöjd med:



Rosorna trivdes fantastiskt i somras. Större och mer rikblommande än någonsin. Tack vare regnandet som aldrig tycktes ta slut.
'Queen Mary'
Finlands vita

'Great Western'

'Zigeunerknabe'

'Henry Hudson' och 'Flammentanz'






Nu dras blickarna mot den nya delen av trädgården. Här planeras för fullt. Det är nästa års projekt det!
Hur skulle ni använda dessa 900 nya kvadratmeter...? Soligare än det verkar, bilden tagen nu på senhösten så det är långa skuggor.

Ungefär 25 x 25 m slät mark finns att fantisera om. En del tas upp av förrådslängan till vänster och vår grusväg bakom den vida syrenhäcken längst bort i öster (rakt fram i bild), där sommarmorgonsolen värmer.

Sommarens projekt är helgens tema. Här hittar ni till fler sommarprojekt: http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Trevlig helg alla!
/Anette

fredag 2 oktober 2015

"Blommig fredag"/Just nu

Trött trädgård med några som ännu har energi kvar. Visar upp sig gör körsbärsbenvedens frukter. Någon kanske minns att jag berättade om mitt barnbarn som helt oskyldig gick loss med sekatören och klippte bort de flesta.


En annan snygging är silveraxen som strålar av ljus och doft. Omsvärmad av insekter och amiralfjärilar.


Häromnatten showade månen och lyste svagt som en röd julgranskula över bergen bortom trädgården. De bilderna blev för privat bruk...lite bättre när hela månen sakta kom tillbaka.


För ett par dagar sedan gick jag kanske på årets sista anteckningsrunda. Blommar nu gör
60 olika perenner,
7 rosor och
7 klematis.
Igår klipptes gräsmattorna för sista gången. Det var stundtals nog en rolig syn, syns hur blöt och lerig marken är när den självgående klipparen stannar upp...och jag som knuffar på med höften.

Annars börjar det stora bordet på övervåningen bli fullt med fröer. Där ligger de och väntar på att bli omhändertagna.

Utejobben är i stort sett avslutade, lite lökar ska ner bara. Jobbade lite väl mycket förra helgen med krukorna. Somligt, fyra bambu och sex klematis hamnade i pallkragar. Två träd och sju buskar kom i f. d. potatisgroparna, som i sin tur är f. d. stolphål där gamla tomtgränsen gick.
900 nya kvadratmeter planeras, än så länge i huvudet mitt.
I vår kommer förändringens vind där, då är förhoppningsvis min axel helt ok. Operation med borttagning av den benbit som sitter där sedan fallet 10 december är planerad till om en månad. Därefter blir det rehabilitering under lång tid.


Avslutningsvis ett par bilder på hur det ser ut nu:





Kul att "Blommig fredag" åter är här, tack för att du håller i trådarna!
Fler inlägg hittas här:
http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2015/10/premiar-blommig-fredag-tradgarden-just.html


/Anette